Aktuális

Hogyan védekezz a kamu-álláshirdetések ellen?

(Mai karrier-cikkemet több kedves blogtárs friss bejegyzése inspirálta, és kivételesen felteszem ide is, mert biztosan sok embernek van hasonló tapasztalata állásinterjú és munkakeresgélés közepette, és lehet pletykálkodni. Meg amúgy is: a sok link mindig jót tesz a főfelületnek is, na.) A tipikus szetting: tizenöt nagy álláskereső portál ötsorosain hirtelen felbuzdulván beadod az önéletrajzodat százhuszonnégy helyre, és izgatottan várod, mikor harapnak a halak. Nos, néhány percen belül máris kapás van, a csajágaröcsögei Kóré Kft. - de minden esetben valami kisnevű, családias irodának tűnő intézmény - méltat válaszra. Biztatnak, milyen remek alanynak tűnsz az "adminisztrációs munkára", az "irodai állásra" vagy az "asszisztensi feladatra", majd az állásinterjúról kiderül, hogy valójában a, termékbemutató balekoknak; b, piramisépítő hálózat toborzója; c, telemarketing, ahol nincs fix, csak jutalék (persze az is csak az első félév után). Hogyan lehet védekezni az ilyesfajta átpalánkolások ellen?

Az általános, paneles, szakmai tapasztalatot nélkülöző CV olyan a piramisépítő MLM-cégeknek és a nullafixes-jutalék-egyszer-majd-talán-lesz-ha-napi-húsz-órát-dolgozol-jóskáknak, mint a légynek a légypapír... vagy punknak a kannásbor, a lényeg, hogy rögtön rárepülnek.

Ha van már egy bizonyos területhez kapcsolódó bőséges szakmai tapasztalatod, természetesen már nem foglalkozol névtelen cégek anonim apróhirdetéseivel, hanem ismerősök, volt kollégák, haverok és barátok ajánlanak téged és neked, aztán pedig majd te eldöntöd, mit vállalsz szívesen. Pályakezdőként viszont sanszos, hogy nem toltad még sehol a talicskát olyan elánnal, hogy annak mások is a csodájára jártak volna – így aztán neked kell hajtanod a lehetőségedet és bizonyítani, mit is érsz a placcon. Ez egy picit melósabb és körülményesebb történet, mint hagyni, hogy a haverok körbeküldjék a CV-det, de… hidd el, a tapasztalat előbb-utóbb mindig választási lehetőségeket hoz. Csak a kezdet igazán nehéz, utána már – ha ügyes vagy – mennek a dolgok maguktól. Addig is néhány tipp, hogy az első álláskeresés klasszikus időrablóit és lélekölőit kiiktathasd az életedből…

[Meló-téma: merre keresgélj?]

Tudd, hova – és mire – jelentkezel, és mire állsz készen!

A következő módokon jelentkezhetsz állásra kezdőként:

a, listázod a szakterületednek, érdeklődésednek, szimpátiádnak megfelelő cégeket mondjuk 50 kilométeren belül, és a portáljaikra feltöltöd a CV-det. Ha például médiamunkás, PR-os vagy marketinges lennél, listázhatod az összes hazai kiadót – elő a magazinokat a fiókból – és feltöltheted valamennyi kiadó karrierportáljára az önéletrajzodat… de úgy általában véve, mindig, minden szakterülethez kapcsolódóan jelentkezhetsz konkrét cégekhez, amiket ismersz és tudod, mire számíthatsz;

[Miért vagyok még mindig munkanélküli? – 10 dolog, amit elronthattál]

b, cégnév nélküli általános hirdetésre válaszolsz. Ilyenkor tedd egyértelművé már az önéletrajzodban is, mi az, amit vállalsz (munkaidő megjelölése, minimális bérigény általános, bármilyen érettségizett jóember által betölthető irodai munkáknál például alapvető feltétel, komolyabb szakmai hátteret igénylő melóknál inkább alku tárgya).

[Hogyan töltse mindennapjait egy álláskereső?]

c, érdeklődsz, és ahol neked való melóról hallanak az ismerősök, oda rajtuk keresztül jelentkezel – a sikeres, hosszútávú állások 91 százalékát így töltik be, hiszen akinek szerteágazó kapcsolatrendszere van, az önmagában véve sikeres ember, és az ajánlás a cégek számára is garantálja, hogy nem kapnak zsákbamacskát. A dolog nem keverendő össze a protekcióval: senki nem járatja le magát olyan ember ajánlásával, aki rossz fényt vet rá, és senki nem marad két hétnél tovább állásban olyan helyen, ahol semmi hasznát nem veszi az apparátus.

[Sikersuli: miről is szól a KAPCSOLATÉPÍTÉS?]

Kulturált környzetbe, versenyképes jövedelemmel várja irodánk ambiciózus, lelkes, érettségizett fiatalok jelentkezését... - na itt kezdődik a kamu...

Promózd magad ezerrel, minden létező eszközzel!

Ha ugyanazt az általános, klisékkel és paneles fordulatokkal teli önéletrajzot küldöd el kétszáz helyre, kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki is – persze az átverőgépeken kívül – válaszra méltat, hiába van öt diplomád és három felsőfokú nyelvvizsgád. Ha még te sem tudod, mi a csudát is vársz a melótól (azonkívül, hogy három hónapot lehúzol, majd a nyár közeledtével lelépsz), a munkáltató honnan sejtse, milyen potenciál rejlik benned? Az általános, paneles, szakmai tapasztalatot nélkülöző CV olyan a piramisépítő MLM-cégeknek és a nullafixes-jutalék-egyszer-majd-talán-lesz-ha-napi-húsz-órát-dolgozol-jóskáknak, mint a légynek a légypapír… vagy punknak a kannásbor, a lényeg, hogy rögtön rárepülnek.

Már megírtuk, hogy a jól szerkesztett, jó helyre küldött önéletrajz és motivációs levél az önpromó legjobb eszköze, tehát élj vele – ha referenciacuccaid vannak, azt se habozz mellékelni. A cégek nem szeretik a zsákbamacskát, hanem helyette egyetlen alapvető dologra kíváncsiak: mit tudsz tenni azért, hogy sikeres legyen a projekt, amire embert keresnek? Ha van már munkatapasztalatod (még ha sulis gyakorlatról vagy családon belüli megbízásokról van is szó), mindenképpen mutasd be ezeket már az önéletrajzban, ha nincs, akkor pedig a végzettségeddel és személyes kompetenciáiddal vedd rá őket arra, hogy kíváncsiak legyenek rád.

[Hogyan írj profi motivációs levelet?] és [Mit hagyj ki életed első önéletrajzából?] és [Hogyan írj és NE írj önéletrajzot?]

Kérdezz, és ne szánj időt homályos, bizonytalan bulikra!

Ha telefonon megkeresnek, kérdezz rá a munka természetére és kérdezd meg azt is, figyelembe vették-e – például – , hogy fix nettó száztíz alatt nem mész el dolgozni, hiába ígérik, hogy egy év után menő ingatlanmogul vagy teleshop-király leszel. Ha nem a gyors, fix, biztos, reális lóvé a cél, hanem mondjuk a szakmai tapasztalat, akkor nyilván ingyen is vállalhatsz melót (ha megteheted), viszont akkor meg a munka természetére kérdezz rá: kávét főzni, borítékot hajtogatni és postára futkosni ugyanis pénzért is lehet, ráadásul valószínűleg különösebb gyakorlat nélkül is képes vagy rá.

Persze több száz helyre elküldeni a CV-t a modern technika vívmányainak köszönhetően nem tart tovább tíz percnél, de mielőtt megtennéd, gondolt át, érdemes-e? Ötven hely helyett jelentkezz ötre, de oda remekbe szabott, adott munkakör- és cég profiljához igazított önéletrajzzal és motivációs levéllel, továbbá úgy, hogy pontos elképzelésed van arról, mit és mennyiért vállalsz (így adott esetben a tabumentes ökölpornót sem akarják majd a nyakadba varrni, vagy ha mégis, te már előre tudsz róla és megkéred az árát, haha). Ha több száz helyre jelentkezel, több kamujóska tárcsázza már a számod, ezért még ha sok helyen is fut a CV-d, a legjobb, ha telefonon előre tájékozódsz a részletekről. Aki nem hajlandó válaszolni a munka természetéről és a fizetésről szóló kérdéseidre (“erről csak személyesen adhatunk felvilágosítást” – ez a legnagyobb kamu-duma), azt szépen szereld le. Tehát: válogasd meg hova jelentkezel, hova mész el, ott viszont igyekezz biztosra menni!

Eszter névjegye (910 Bejegyzés)
Üdvözöllek. Barok Eszter a nevem (nem véletlen a domain sem!), örülök, hogy benéztél hozzám. Foglalkozásom szerint szerkesztő, cikkíró, fordító, blogger, szöveggyáros vagyok. Én írom ezt a naplófélét. Nem kell mindenben egyetértened, az viszont elvárás, hogy tisztelettel kezeld a sajátodtól eltérő véleményeket. Van egy klassz kis közösség, jókat szoktunk beszélgetni itt.

3 hozzászólás Hogyan védekezz a kamu-álláshirdetések ellen? bejegyzéshez

  1. @Eszter,

    Nagyon jól megfogtál egy nagyon izgalmas témát…

    Talán egyetlen dolog maradt ki, megmondtad a frankót, mit ne, mire figyeljenek az álláskeresők, minek NE ugorjanak be, de legnagyobb kihívásra nem tértél ki:

    Hogyan promózzam magam, mit mutassak meg, mikor, kinek? – Tehát a megoldást, nem instant általános okosságra, hanem elvekre gondolok ( önismeret/képességek; célok/kitűzésük; elvárások/kompromisszumok; mit írjak a keresőbe, hogy számomra releváns találatokat kapjak?…) – ez egy önálló posztot megérne, munkavállalói megközelítésből.

    Taubert István

    Ui.: aki egy önéletrajzot képes megfogalmazni, önálló munkára alkalmasnak érzi magát, tud bánni az erőforrásaival, idejével. És nem feltétlenül alkalmazotti létben gondolkodik, a termelő eszközök demokratizálódása és az Internet adta lehetőségeknek köszönhetően, a tudását, képességeit akár többszörös értéken adhatja el a hazai, sőt a nemzetközi piacon szabadúszóként illetve online válallkozóként!

    • Ha personal brandre és a célkitűzésekre, pályaválasztás irányára gondolsz, arról van külön post – de tény, hogy még sok másikat is megér.

      Ó, hát a vállalkozói lét külön sztori, a 18-22 éves friss álláskeresőknek első körben még látniuk kell, mi merre hány méter, aztán később – ha van koncepció, igény, tőke és idő – már jöhet a saját cég alapítása és a strapás vállalkozói lét. :)

2 visszakövetés / visszajelzés

  1. Jézus ereje! Hol élnek a kommunikáció szakos kommentelők? « Vergiftet – Eszter's Offtopic
  2. A fiú, aki plakáton keresi a szerelmet | Eszter's Offtopic

Örülök, hogy beszélsz, kérlek gyűlölködés nélkül tedd, miután figyelmesen elolvastad és megértetted a szöveget.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .